Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Programma Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld

Muziek in Huis Sonneveld

Jongkindstraat 12
11.00 - 15.15 uur (Huis is open tot 17.00 uur)

In dit huis kun je zien hoe de familie Sonneveld en haar dienstbodes leefden in de jaren dertig. Elk half uur brengen muzikanten Elizabeth Fadel en Marijn van der Linden het huis tot leven.

Rondleiding door Neuhaus

Gallery 1
11.30 - 12.30 uur en 13.00 - 14.00 uur

Ontdek Neuhaus - de tijdelijke academie voor meer-dan-menselijke kennis - met Joëlle Hoogendoorn. Zij neemt u mee vanuit haar eigen visie als kunstenaar en museumdocent. Joëlle zegt: “Ik neem de  bezoeker graag helemaal mee in mijn verhaal.  Het  is mijn doel  om mensen enthousiast en met een voldaan gevoel weg te zien gaan.”

Achter de schermen van Het Nieuwe Instituut

Startpunt: foyer
12.30 - 13.15 uur en 13.30 - 14.15 uur

Hoe bedenkt Het Nieuwe Instituut een nieuwe tentoonstelling? En hoe komt een Thursday Night Live! tot stand? Welke afdelingen zijn er bij Het Nieuwe Instituut en hoe werken zij samen aan de (inter)nationale programma’s als architectuurbiënnales, talentprogramma’s, bruiklenen, enzovoort. Relatiemanager Bente Spigt neemt u mee achter de schermen door de kelder en de kantoren en laat zien hoe er gewerkt wordt.

Achter de schermen van de Rijkscollectie

Study Centre
11.00 - 11.45 uur en 14.30 - 15.15 uur

Dit najaar is werk van Theo van Doesburg voor het eerst sinds lange tijd te zien in een tentoonstelling in the Barbican in Londen. Elza van den Berg, Registrar Uitgaande Bruiklenen, vertelt aan de hand hiervan over de dilemma's van de afdeling Erfgoed in Het Nieuwe Instituut. Hoe zij de afweging maken tussen de zichtbaarheid van de collectie en het behoud voor de lange termijn. Ook vertelt zij over het grote restauratieproject Architectuur Dichterbij waarvoor Het Nieuwe Instituut vorig jaar € 11.000.000 kreeg. 

Lees ook het artikel Archief Van Doesburg: de keerzijde van bruikleenverkeer.

Lezing Museum Boijmans Van Beuningen

Auditorium
11.00 - 11.30 uur en 12.00 - 12.30 uur

Recht tegenover Het Nieuwe Instituut verrijst Depot Boijmans Van Beuningen, het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. In een lezing door Minke van Hooff, Hoofd Relatiebeheer & Filantropie bij Museum Boijmans Van Beuningen, hoort u alles over dit iconische gebouw.

Vriendenveiling en -borrel

Auditorium
15.30 - 17.30 uur

Steun je museum en bied op een van de veilingstukken ingebracht door de verschillende musea. Met veilingmeester Marcel Brouwer van veilinghuis Vendu en bekend van het tv-programma Tussen kunst en kitsch.

datum
24/08/2019
tijd
10:30 – 17:30
taal
Nederlands
 
locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang voor Vrienden van Het Natuurhistorisch, Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen, Chabot Museum en Het Nieuwe Instituut.

Per persoon kunt u een volwassen introducé en/of meerdere (klein)kinderen meenemen. 

Voor de activiteiten kunt u zich op de dag zelf aanmelden. Ontvangst met koffie of thee van 10.30 tot 11.30 uur bij Arminius. Gezamenlijke afsluiting vanaf 15.30 uur bij Het Nieuwe Instituut met de Museumpark Vriendenveiling en een borrel.

Word Vriend

De Vrienden dragen Het Nieuwe Instituut en in het bijzonder het Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw een warm hart toe en maken het mede mogelijk dat Het Nieuwe Instituut volop activiteiten kan ontwikkelen. Bent u nog geen Vriend van Het Nieuwe Instituut? U kunt hier lid worden.

Vriendendag

Deze Museumpark Vriendendag is een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut, Huis Sonneveld, Het Natuurhistorisch, Kunsthal Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum. Elk museum ontwikkelt dan ook speciaal voor deze Vriendendag een activiteitenprogramma, waar u zich ter plekke voor kunt aanmelden.