Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

In de eerste week van september openen alle culturele instellingen aan het Museumpark de deuren voor hun vrienden. De hele week kunt u deze instellingen gratis bezoeken en meedoen aan activiteiten die speciaal voor de Vrienden georganiseerd worden. Het programma ziet er dit jaar iets anders uit door de coronamaatregelen. Daarom bieden we alle Vrienden niet één dag, maar een week lang de mogelijkheid om te genieten van het culturele aanbod in het Museumpark. 

Als u een van de rondleidingen of lezingen bij wilt wonen, schaft u hiervoor een ticket aan. Ervoor en erna kunt u ook de tentoonstellingen en Huis Sonneveld bezoeken met dit zelfde ticket. Boek een ticket voor een activiteit via het overzicht hieronder bij Programma Het Nieuwe Instituut. 

Indien u alleen de tentoonstellingen wilt bezoeken krijgt u, als vriend van een van de deelnemende museau, op vertoon van uw Vriendenpas gratis toegang tot Het Nieuwe Instituut en Huis Sonneveld. Wij vragen u wel om een tijdslot te boeken voor dit bezoek in verband met de covid-19 maatregelen. Boek uw speciale Vriendenticket hier.

Blokkenschema Museumpark Vriendenweek

Programma Het Nieuwe Instituut

Achter de Schermen
2 september 15:00-16:00

Altijd al afgevraagd wat er nou allemaal speelt achter de schermen van een culturele instelling? Relatiemanager Bente Spigt neemt een klein gezelschap mee het pand van Het Nieuwe Instituut in. Zij zal uitleggen hoe de organisatie in elkaar zit, hoe er gewerkt wordt, een aantal programma’s uitlichten en enkele bijzondere plekken in het gebouw laten zien.

 

Verzamelen bij Het Nieuwe Café.

Rondleiding Atelier Nelly en Theo van Doesburg
3 & 4 september 11:00-12:00

De tentoonstelling Atelier Nelly en Theo van Doesburg biedt een alternatieve kijk op het werk van Nelly en Theo van Doesburg. Een centrale rol in de tentoonstelling is weggelegd voor hun meest uitgesproken gezamenlijke project: de atelierwoning in Meudon, een voorstad van Parijs. Conservator Huub Breuer van Architectuur Dichterbij leidt u rond langs bijzondere stukken uit het architectuurarchief van  Nelly en Theo van Doesburg.

 

Verzamelen bij Het Nieuwe Café.

What Do Landscapes Say?
4 september 13:30-15:00

Onderzoekscollectief Nomaos leidt u rond in hun tentoonstelling What Do Landscapes Say? Of we onze omgeving nu naar onze hand zetten om in de eigen behoeften te voorzien, of haar op een natuurlijk beloop laten, de manier waarop we het landschap benaderen is van invloed op de ontwikkeling van onze steden en de maatschappij waarin we leven. What Do Landscapes Say? doet een suggestie over hoe kunst en artistiek onderzoek de ontwikkeling van een diverse stedelijke samenleving kunnen verrijken door te kijken naar landschappen.

 

Verzamelen in Gallery 3.

Lezing design en hygiëne
6 september 11:00-12:00

Als reactie op de covid-19 crisis onderzoekt curator Hetty Berens het onderwerp hygiëne en gezondheid binnen de Rijkscollectie. Architecten en medici bestrijden al in de negentiende eeuw besmettelijke ziekten zoals cholera en tuberculose. Omdat er nog geen geneesmiddelen waren stond de natuur in het voorkomen van besmetting centraal: zon, licht en lucht, maar ook een groene omgeving. Nieuwe inzichten van medici en sociale hervormingsbewegingen leiden tot sanatoria, openluchtscholen, luchtparken en groene woonomgevingen. Tijdens de lezing zal Hetty Berens dwars door de 19de en 20ste eeuw inspirerende voorbeelden over hygiëne en gezondheid uit het archief belichten.

 

Verzamelen bij Het Nieuwe Café.

Lezing over Depot Boijmans Van Beuningen door Sandra Kisters
4 september 15:00-16:00

Als hoofd Collectie en onderzoek van Museum Boijmans Van Beuningen is Sandra Kisters nauw betrokken bij de realisatie van het depot. In haar lezing tijdens de Vriendenweek zal zij ingaan op de inrichting van het depot, de verhuizing van de omvangrijke kunstcollectie en toelichten waarom het concept van een geheel publiek toegankelijk depot zo bijzonder is.

 

Activiteit door Boijmans Van Beuningen.

Lezing over Depot Boijmans Van Beuningen door Minke van Hooff
4 september 16:30-17:30

Minke van Hooff is hoofd Relatiebeheer en filantropie van Museum Boijmans Van Beuningen. Zij zal tijdens de lezing ingaan op de ontwikkeling naar de realisatie van het depot.

 

Activiteit door Boijmans Van Beuningen.

Word Vriend

De Vrienden dragen Het Nieuwe Instituut en in het bijzonder de Rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw een warm hart toe en maken het mede mogelijk dat Het Nieuwe Instituut volop activiteiten kan ontwikkelen. Bent u nog geen Vriend van Het Nieuwe Instituut? U kunt hier Vriend worden.

Vriendenweek

Deze Museumpark Vriendenweek is een samenwerking tussen Het Nieuwe Instituut, Huis Sonneveld, Het Natuurhistorisch, Arminius, De Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen en het Chabot Museum. Elke instelling ontwikkelt speciaal voor deze Vriendenweek een activiteitenprogramma.