Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Kom langs om in gesprek te gaan met de conservatoren, ontmoet de Prix de Rome 2018 finalisten, geniet van een exclusieve rondleiding en sluit daarna aan bij de feestelijke opening!

Tentoonstellingen

Wat moeten we bewaren om de geschiedenis van Nederlands design niet te vergeten? En hoe gaan we dit geheugen gebruiken? Het Speculatief Design Archief verkent de mogelijkheden van een eigentijds archief voor het erfgoed van de verschillende Nederlandse ontwerpdisciplines en digitale cultuur. In de tentoonstelling zijn actuele en enkele historische archieven opgenomen van organisaties zoals De Digitale Stad en Droog Design, bedrijven zoals Vlisco en Artifort en van uiteenlopende ontwerpers onder wie Wim Gilles, Kho Liang Ie, Cubic3 Design, Gerard Unger en Hella Jongerius.

In 1956 werd in Dubrovnik het tiende CIAM-congres (Congrès Internationaux d’Architecture Moderne) gehouden, een historische bijeenkomst waarin het begrip ‘habitat’ centraal stond. Met de onderzoeksinstallatie Habitat: Expanding Architecture wordt dit cruciale moment uit de twintigste-eeuwse geschiedenis van de architectuur en stedenbouw gereconstrueerd en op zijn huidige relevantie ondervraagd. Habitat toont werk uit de archieven van Aldo van Eyck, Jaap Bakema en Alison & Peter Smithson, aangevuld met recentere voorbeelden van Pjotr Gonggrijp en Frits Palmboom.

De vier genomineerden voor de Prix de Rome Architectuur 2018 werkten aan een voorstel voor het gebied bij de Sixhaven in Amsterdam-Noord. Deze stedelijke oase ontsnapte tot dusver aan de aandacht van plannenmakers en investeerders. Hun oplossingen voor deze locatie worden in de tentoonstelling gepresenteerd.

datum
18/10/2018
tijd
18:30 – 19:30
taal
Nederlands/Engels
verder deze avond

19:30 - 23:00: Feestelijke opening nieuwe tentoonstellingen

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Gratis toegang voor Vrienden en een introducee met ticket